Het bezoek begon in de koeienstal met uitleg van onze medewerkers.
Naast het realiseren van een veehouderij en de productie van kaas geven wij ook rondleidingen binnen ons bedrijf om jong
en oud kennis te laten maken met het leven op een kaas)boerderij. Wij hebben inmiddels diverse schoolklassen
mogen ontvangen waarbij voor de kleuters het contact met de dieren centraal staat en voor de oudere kinderen het bezoek
kan worden gecombineerd met toegespitst lesmateriaal waarbij in en rond de boerderij en kaasmakerij opdrachten uitgevoerd
moeten worden. Wij maken hiervoor personeel vrij zodat uitleg gegeven kan worden en tevens de veiligheid kan worden
gegarandeerd.
Naast scholen zijn ook andere groepen welkom. Eén en ander kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld een bezoek aan de
bezoekersmolen van Kinderdijk, of een rondvaart.
Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.
 
 
Het bezoek begon in de koeienstal met uitleg van onze medewerkers.
Koeien zijn erg nieuwsgierig dus wilden ze wel even zien wat de kinderen kwamen doen; een mooi moment om zo'n groot beest te aaien.
Voeren was ook mogelijk.
Daarna een bezoek aan het jongvee, toevallig waren er net lammetjes en een kalfje geboren.
De lammetjes werden toch minder eng gevonden dan de volwassen koeien.
Na het bezoek aan de stallen mocht er vanuit de bezoekersgang nog even naar het kaasmaken gekeken worden.
Daarna was het tijd om de kaas te proeven met wat te drinken erbij. Er was keuze uit koeien-, geiten- en schapenkaas.
Het regende hard, gelukkig paste iedereen precies in de vrijgemaakte ruimte van de wagenschuur.
Het door de kleuters gemaakte werkstuk heeft een mooie plaats in ons bedrijf gekregen.
 
 
Voorbereidingen voor de excursie.
Ook al lopen de koeien in de wei, er is nog genoeg te vertellen in de stal.
Uiteraard wordt met behulp van het lesmateriaal ook het weiland met bijbehorende flora en fauna onderzocht.
Na de buitenactiviteiten volgt uitleg in de kaasmakerij over de productiestappen van verse melk naar de uiteindelijke kaas.
Vanwege hygiëne is toegang tot de productieruimte niet mogelijk; om het proces toch zichtbaar te maken hebben we een bezoekersgang gemaakt en ramen geplaatst.
Uitleg over de verschillende kazen hoort daar natuurlijk ook bij.
Om het vervolgens zelf te onderzoeken.
Na afloop een versnapering, daarbij genietend van het zonnetje.
 
 
Uitleg bij het jongvee, op de foto zo rond de 6 maanden oud.
Het is nog best eng, zo'n groot nieuwsgierig beest wat aan je komt snuffelen.
Tijdens het bezoek waren er ook wat pasgeboren lammetjes.
Als afronding van een spannende middag smaken stukjes kaas en wat limonade heerlijk.