Ons bedrijf is sinds de oprichting tientallen jaren geleden al gebaseerd op biologische grondslag, nog ruim voor de term biologisch dagelijks in het
nieuws was. Tegenwoordig is de term "biologisch" gemeengoed, maar wat houdt het nu eigenlijk in?
We hopen hieronder een duidelijk beeld te geven over wat de term "biologisch" nu eigenlijk in zijn algemeenheid inhoudt
en richten ons daarbij op biologisch landbouw en veeteelt. Elders op onze website geven wij aan wat dit voor de
bedrijfsactiviteiten van Biokaas Kinderdijk inhoudt.
 
 
Wanneer over biologische landbouw en veeteelt gesproken wordt, houdt dit in dat voor de productie
van voedsel rekening gehouden wordt met dierenwelzijn, milieu en natuurlijke kringloopprocesses.
De volgende basisgedachten zijn daarbij het uitgangspunt:
1. de gezondheid van bodem, plant, dier en mens behouden en waar mogelijk verbeteren; 2. levende natuurlijke systemen en kringlopen behouden en waar mogelijk verbeteren; 3. eerlijk en met zorg voor de omgeving voedsel produceren. |
De Nederlandse term "biologisch" en het Engelse "organic" alsook afkortingen hiervan zijn wettelijk beschermd en mogen daarom alleen onder
voorwaarden worden gebruikt.
 
 
Nu zijn doelstellingen natuurlijk mooi op papier, echter hoe wordt dit in het dagelijks leven nagestreefd?
Dit gebeurt onder andere door de volgende punten:
● door dieren meer ruimte te geven in de stal en het mogelijk te maken naar buiten te gaan; bijvoorbeeld een weiland om te grazen, een modder- of stofbad als verzorging of tegen insecten, of aarde om in te wroeten; ● door niet steeds hetzelfde gewas te plaatsen zodat uitputting van de bodem of ziektes in het gewas voorkomen kunnen worden; ● door geen genetisch aangepaste bestanddelen te gebruiken waardoor de originele vorm kunstmatig veranderd wordt; ● door sterke plantenrassen te gebruiken die goed gedijen in het lokale klimaat en onder omstandigheden kunnen groeien zonder dat onnatuurlijke bescherming nodig is; ● door geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken waarmee onnatuurlijke bestanddelen in de natuurlijke kringloop komen; ● door geen chemische geur-, kleur- en smaakstoffen toe te voegen aan de biologische producten. |
Naast de standaard biologische landbouw is er ook nog biologisch-dynamische landbouw. Bij deze vorm
van biologische landbouw moeten boeren aan meer voorwaarden voldoen dan bij gewone biologische landbouw. Zo zijn er
bijvoorbeeld extra eisen aan dierenwelzijn, zoals het niet onthoornen van koeien en door hanen bij kippen te laten lopen. Er
wordt bij deze biologische vorm nog meer aandacht geschonken aan een gesloten kringloop dan reeds gebruikelijk is voor standaard
biologische landbouw.
 
 
Biologische voeding moet allereerst voldoen aan dezelfde eisen als andere voeding, maar daarnaast zijn er
nog aanvullende eisen. Om te voorkomen dat producten biologisch genoemd worden zonder aan de extra eisen te voldoen is er een waarborgingsproces.
Om ervoor te zorgen dat de consument erop kan vertrouwen dat biologisch ook daadwerkelijk biologisch is, wordt er gebruik gemaakt van
makkelijk te herkennen keurmerken welke op de producten aangebracht worden. Naast de eerder genoemde wettelijke bescherming van de
termen "biologisch" en "organic" zijn ook de bijbehorende keurmerken wettelijk beschermd.
Er zijn wereldwijd vele soorten keurmerken voor biologische producten. In Nederland controleert en garandeert de overheid het EKO-keurmerk. Als een product het
EKO-keurmerk draagt, weet u zeker dat het volledig biologisch is geproduceerd. De Stichting Skal bepaalt welke producten het
EKO-keurmerk mogen voeren en voert hier actieve controles op uit.
Om duidelijkheid te verschaffen in de wirwar van wereldwijde keurmerken bestaat er sinds 1 juli 2010 ook
een biologisch keurmerk van de Europese Unie. Nederlandse biologische producten kunnen zowel het Europese
logo hebben, alsook in combinatie met het EKO-keurmerk. In alle situaties zijn de producenten te achterhalen middels gestandaardiseerde coderingen
welke rondom de keurmerken zijn aangebracht.
Nadat een bedrijf is gecertificeerd en de keurmerken gebruikt mogen worden, blijven bedrijven onderworpen
aan uitvoerige jaarlijkse controles. Deze bestaan uit:
1. Inspectie van de boekhouding over in- en verkoop, vee- en medicatielogboeken, enz. 2. Eventueel nemen van monsters 3. Inspectie van de leefomstandigheden van het vee, zowel binnen als buiten 4. Inspectie van de akkers, boomgaarden, kassen en weilanden |